ČILI PAPRIČKY aneb KŘEST OHNĚM –
1. ČÁST

Kolem půlky ledna je to tady – je čas začít 🙂 Venku je ještě sníh a mráz, ale doma už se chystá nová sezóna.
A do ní jako první vyráží ohnivé čili.

V tomto článku vám přináším 3 tipy na to, jak si v led(n)ové zimě,  ČILI coby náš teleportér do horkého léta nastartujete.


Přijde mi velice magické, že ty nejohnivější pocity v puse a nejžhavější týdny v roce připravujeme teď, ve dnech (aspoň teoreticky) nejchladnějších. Příroda nám nikdy nepřestane připomínat vyváženost protikladů a svou vlastní ZENovost.


Proč začínat takto brzy?

Z ryze praktického hlediska si časným výsevem zaručíme delší sklizňové období. Čili rostlinky potřebují vesměs dlouho, než rozkvetou a tím dospějí. Když začnou rodit, jsou k nezastavení a  v našich podmínkách je omezuje jen příchod chladného podzimu a zimy.

Ony by klidně rodily a nechávaly dozrávat papričky dál, ale zima je neúprosná a ne každý má podmínky, aby přestěhoval celou rostlinu někam do tepla.

Jestli si sazeničky čili pěstujete sami, zde najdete 3 tipy, které vám pomohou k úspěchu. Ona totiž právě tahle první fáze, klíčení a první týdny v životě čili papriky v našich podmínkách, je ta nejnapínavější.

 

Tak jdeme na věc, ne?

1. SEMÍNKA 

Vyberte si svůj druh – a že je jich na světě víc než 4000!
Kdo má tyhle ostré papričky rád, nebude mít lehkou volbu a může lehce nakoupit víc než potřebuje. Online se dá sehnat nespočet odrůd, které se liší barvami, tvary a taky stupněm ostrosti. Čili mají svou vlastní škálu – ta nejpálivější na světě je prý ‚Carolina Reaper‘, která má  2.200.000 SHU – to je právě ta jednotka na měření pálivosti.

Pálivost čili způsobuje látka Capsaicin. Jenom pro porovnání: Určitě znáte omáčku TABASCO. Její pálivost (a nekecám, na mě je to moc) je někde kolem 2500 SHU. Takže si dokážete představit, že čili dokáží být bez přehánění smrtelně ostré. Člověk se lehce dostane do pokušení, něco takového vyzkoušet, ale pozor na to!

Dále bude potřeba zohlednit, KDE BUDEME ČILI PĚSTOVAT? Když vyberete místo blízko normálních paprik, budou nejspíš taky ostré. Obě dvě „sestry“ by tedy měly růst odděleně.

 

2. KLÍČENÍ

Bohužel mají i ta nejlepší semínka čili spíš podprůměrnou klíčivost.
Lze ji ale „nabudit“ NAMOČENÍM.
Hodí se na to heřmánkový čaj, který má jednak desinfikující, ozdravný účinek – ale hlavně pomůže klíčku prolomit tuhou slupku.

Večer před výsevem si proto uvařte šálek heřmánkového čaje, nechte ho vychladit na teplotu kolem 25 °C a semínka v něm nechte přes noc nabobtnat. Jasně, že budete potřebovat vlastní šálek pro každý druh.

 

3. SUBSTRÁT

Nám se pro čili rostlinky osvědčily buď kokosové sadbové kostky, takové ty suché tablety, které po namočení nabobtnají, nebo speciální výsevní substrát smíchaný s kokosovými vlákny (jako na úvodní fotce).

Pro dobrý start do života je totiž důležité neutrální pH a taky pokud možno málo živin a minerálních sloučenin, které v nejhorším případě klíčení zhatí. Taková normální zemina je prostě pro začátek moc pro citlivku čili.

Proto by i voda, kterou substrát navlhčujeme, měla být pokud možno měkká. Vodu z vodovodu lze napůl smíchat s destilovanou vodou kvůli chlóru, vápníku a jiným látkám. Tyhle soli, které my ani nevnímáme, dokážou klíčení zabránit.

 

4. VÝSEV

Semínka čili klíčí ve tmě, proto každému z nich v substrátu nebo kostce vyhloubíme asi 0,5 cm hlubokou jamku. Vložíme nabobtnané semínko, lehce přihrneme půdou a s citem přitlačíme.

Důležitá je teď vyšší teplota, která nesmí klesnout pod 25 °C. Výkyvy v této fázi sníží klíčivost dost drasticky. Už i 20 °C je málo a pod 18 °C nevyklíčí vůbec nic.

Abychom zaručili teplotu a vlhkost vzduchu, používáme poklop ke klíčící misce a nejpozději po vyklíčení prvních zelených špiček inoor lampu, která v zimních měsích nahradí sluneční světlo, jak vidíme na fotce. Oboje stojí jen pár korun a dokáže činit zázraky.

 

 

5. PRVNÍ FÁZE RŮSTU

Na vyklíčení a první zelené špičky si teď počkáme podle odrůdy něco mezi 8 až 14 dny, některé extrémní druhy potřebují ještě déle.
Nepropadejte tedy panice, pokud se vám zdá, že nic neroste. Až tak po měsíci bychom se mohli opatrně podívat.I ve stádiu prvních děložních lístků platí: rovnoměrné vlhko, vysoká vlhkost vzduchu a teploty mezi 25 – 28 °C. Jakmile mají mladé rostlinky první pravé lístky, stěhujeme je do „vlastního a většího“. Do této fáze se dostaneme ale nejdříve za 2 týdny.To vám pak ukážu zvlášť, jakmile na to u nás dojde.

6. SHRNUTÍ

Výsev čili: Od ledna do konce února
Přesazování: Od března
Ven se čili stěhuje: Nejdříve po půlce května

 

 

Chcete si svoje pěstování letos pěkně naplánovat?

Na to je nejlepší PĚSTOVACÍ ROZCVIČKA – NÁŠ PLÁNOVACÍ WORKSHOP ZDARMA, KDE SE KOUKNEME NA VŠECHNO DŮLEŽITÉ, ALE TAKY NASTARTUJEME TY VNITŘNÍ TRYSKY 🙂

Přihlašte se kliknutím na obrázek 🙂

 

Venda Preußl-Kroneberg
Naší vášní a našim posláním je již přes 10 let šetrné pěstování zeleniny, chov zvířat a zpracování vlastní úrody. Pomáháme každému, kdo v sobě ucítí touhu po návratu k přírodě, vydat se na cestu k soběstačnému způsobu života - a to jak prakticky, tak i na hlubší úrovni, protože tvá zahradla je zrcadlem tvé duše. Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů

  • TUDY DO MÉHO SVĚTA – KLIKNI NA OBRÁZEK PRO VÍC INFORMACÍ::
  • TRÉNINKOVÁ SÉRIE 4 WEBINÁŘŮ:
  • KNIHOVNA PĚSTITELE ALCHYMISTY – pojď do mého světa za speciální cenu!
  • PĚSTOVACÍ POMOCNÍČEK – legendární příručka zdarma
  • TŘI PRVKY PERMAKULTURY – seznamte se, prosím :-)