Brambory – ozkoušené barevné odrůdy

… a taky spousta tipů k jejich pěstování

Jak se tak krásně říká: „Ten nejhloupější sedlák má největší brambory.“

Což mě uklidňuje – souzeno podle velikosti jsem spíš kandidát na Nobelovu cenu 🙂

Nevzdávám se ale naděje na fakt OBROVSKÉ brambory. Až po nahrání videa na youtube jsem si totiž všimla, že

  • jsem hned v titulku vymyslela novou zeleninu – a to BRAMORY 😀 😀 😀
  • … moje nové nejoblíbenější slovo (sotva jsem si uvědomila a zkusila se zbavit slova vlastně) je ted‘ takže – ale nepokoušejte se počítat, kolikrát to říkám 😀
  • TAKŽE:  prosím za prominutí, pořád ještě prostě nejsem ostřílená fimová hvězda 😀

Žert stranou: naše brambory nevynikají velikostí a ani výnosem ze čtverečního metru.

Co je na nich ale speciální je jejich chut‘ a taky barvičky, které stojí za to si „vychutnat“… Už jste někdy jedli fialovou bramborovou kaši?

TAKŽE dnes se ve VLOGU točí všechno kolem brambor. Dozvíte se v něm ode mne, dříve zaryté NEpěstitelky brambor:

  • jak se to semlelo, že brambory přece jenom (nadšeně) pěstujeme,
  • jak jsme jim letos vybírali a připravovali políčko  –  zde se s vámi podělím o několik důležitých zkušeností, na kterých může stát i padat úspěch při jejich pěstování,
  • a taky vám představím 8 ozkoušených a osvědčených barevných odrůd PLUS jednu experimentální 😀

Jestli vás některá z představených odrůd zajímá blíže, zde je jejich seznam:

  1. Laura, Německo 1998 – červená slupka a žlutý vnitřek, odolná a výnosná, středně ranná
  2. Rosa Tannenzapfen, Anglie 1850 – růžovo-bílá, pozdní brambora, skvělá na skladování a velmi chutná
  3. Blue Danude, Wales 2009 – dekorativní temně fialová rostlina i brambora se světlým vnitřkem, ranná
  4. Heiderot, Německo 2017 – aromatická, máslová chut‘, růžová dužina, středně pozdní
  5. Kerkovské rohlíčky, Česko 1941 – delikátní, velmi odolná podlouhlá brambora, středně ranná
  6. La Ratte, Francie 1872 – oříšková chut‘, používaná ve špičkové gastronomii, podle mě prostě bomba, ranná
  7. Blaue Schweden, asi Bolívie, stará odrůda – tmavě modrá, uvnitř bíle mramorovaná, chutná středně ranná brambora
  8. Rote Emmalie, Německo 2012 – kořenitá chut‘, růžová brambora, středně ranná
  9. Schwarze Ungarin, Mad’arsko 1900 – krémovitá chut‘ a struktura, náš letošní experiment, který asi nebudeme opakovat – rychle se totiž rozvařuje

Když budete cokoliv chtít vědět důkladně, pište do komentářů nebo email. A samozřejmě taky kdyby vás do hloubky zajímal  některý z prvků, o kterých se zmiňuji. Budu se těšit na vaše postřehy a zkušenosti!

Vaclava Preussl-Kroneberg
Naší vášní a našim posláním je již přes 10 let šetrné pěstování zeleniny, chov zvířat a zpracování vlastní úrody. Pomáháme každému, kdo v sobě ucítí touhu po návratu k přírodě, vydat se na cestu k soběstačnému způsobu života - a to jak prakticky, tak i na hlubší úrovni, protože tvá zahradla je zrcadlem tvé duše. Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře
  1. rostislav Repka starsi napsal:

    Kde sezenu sadbu??

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.

  • CO SE MNOU MŮŽEŠ ZAŽÍT:
  • PODZIMNÍ POŽEHNÁNI – OPEČUJ SVOU ZAHRADU A NESTRHEJ SE U TOHO :) Za speciálně podzimní cenu
  • PĚSTITELSKÁ ROZCVIČKA PRO ZAHRADNÍ ALCHYMISTY
  • ROSTOUCÍ KALENDÁŘ s prac. listy
  • Workbook ALCHYMIE JÍCHOVÁNÍ
  • Workbook MULČOVACÍ MAGIE
  • PĚSTOVACÍ POMOCNÍČEK – legendární příručka zdarma
  • TŘI PRVKY PERMAKULTURY – seznamte se, prosím :-)