Jakou řečí mluví plevel?

Letos je u nás jaro opravdu vlhké. Nejen že už celou zimo dost pršelo, ale jako asi taková tečka za tímto ročním období před 2 týdny nasněžilo přes noc 40 cm. Do toho se hned další ráno připojil déšt‘ a tak to asi týden pokračovalo.

Příroda, která má za sebou dva hodně suché roky, se raduje (a já abych pravdu řekla taky – konečně je zase voda v těch příkopech, kde vždycky bývala, konečně to zase na loukách jen tak čvachtá pod nohama).

Jakožto zahradníci ale nedočkavě čekáme na ten okamžik, kdy se budeme moci pustit do vší té jarní práce. Než budeme vůbec moci myslet na nějaké setí a sázení, čeká nás prohrábnut a provětrat pár záhonů a taky odstranit nějaký ten plevel, který přes zimu houževnatě vydržel. Ale zatím bylo na to vše ještě příliš mokro. Nyní nás ale sluníčko vylákalo a tak jsme se pustili alespoň do toho plevelu.

Pro mě je vždycky po zimě zajímavé podívat se, které rostlinky zimu úplně pohodově přečkaly. Jsou to totiž každý rok nějaké jiné. Někdy je spousta kopřiv a sedmikrásek, jindy se jako první klubou všude pampelišky a hluchavky. I když jako zahradnice vím, že se budou muset přestěhovat a uvolnit místo zelenině, tak se z nich každé jaro taky raduju.

Mimochodem: 

Žádný takzvaný plevel neroste někde jen tak. Tyhle rostlinky slouží na zahradě coby poslíčkové a vždycky pro nás mají nějakou zprávu. Jen se jich musíme optat a naučit se naslouchat, co nám chtějí povědět. Ale to není všechno - hlavně ted' na jaře pro nás mají také nachystaný nějaký dáreček. Takže si jich važme a nebojme se navázat s nimi řeč... Zaposlouchat se... Nacítit si je... 🙂

 

Tak třeba pampeliška a kopřiva nám nesou poselství, že máme v půdě víc než dost dusíku a že ho každopádně nemusíme nijak přihnojovat. A jako dáreček nám nabízí skvělý očistný a povzbuzující čaj.

Pampeliška nabízí jak lístky, tak i kořínky. Kořínky jsou před květem plné síly a skvělých látek na očistu jater, ledvin a chmurných myšlenek. Zaposlouchejte se, co nám říká…

Jsem propojena se všemi elementy

  • Svým kořínkem se zavrtávám hluboko do země, mnohem hlouběji než spousta jiných rostlinek. Pomáhám tím zhutnělé půdě.
  • Mé lístky se na jaře jako jedny z prvních zazelenají a začnou ze světla tvořit hmotu.
  • Mé květy umí nakrmit včelky, ale taky rozzářit tvůj den.
  • Má semínka jsou lehounká jako sen, ale houževnatá stejně jako já. Pouštím je s větrem a láskou do světa a chci tě inspirovat, přesně takto pouštět tvé sny do reality.
  • Nabízím ti své kořínky jako do hloubky čistící čaj, své lístky jako energií nabitý salát a své květy nejdřív jako potěšení a pak jako inspiraci.


Kopřivu známe všichni už od malinka a máme na ni asi docela podobné vzpomínky, někteří až přímo traumata. Přesně, i mně se podařilo se v tričku a krat’asích do kopřiv zakutálet :-). Další zkušenost byl děda, který je každé ráno láskyplně sekal na jemno a míchal je s uvařenýma bramborama pro slepičky. To už jsem asi začla tušit, že na nich možná bude i něco pozitivního.

No a nakonec jsem si jich začla vážit i já, i když dají člověku na zahradě dost zabrat. Zrovna dnes jsme se pustili do takového – zatím – okrajovéhé místa zahrady a rozhodli se pár statných exemplářů přemístit… Takže zatímco se Manuel odhodlaně oháněl rýčem,  měla jsem já  čas si s nimi trošku popovídat. Takže co nám chce sdělit kopřiva?

Jsem zhmotnělá touha žít a přežít, jsem učitelka nastavení vlastních hranic, jsem mistryně práce v skrytu a jsem prastará průvodkyně na cestách všedních i magických 

  • Nabízím ti své lístky jako jedny z prvních zelených poslíčků - udělej si z nich čaj a nebo si je nakrájej do polévky. I podrcené v salátu nebo tvarohu jsou vitamínová bomba, nebo si je rozmixuj a vypij. To, že pálí, je znamení síly.
  • I má semínka jsou opravdový zázrak. Jsou tak nenápadná, ale o to vzácnější. A je jich tolik! Já jimi nešetřím, a tak i ty se jich můžeš nabažit - budeme mít pro všechny dost. Posbirej si je a nasuš a posyp si jimi salát nebo těstoviny.
  • Moje substance je pevná, jsem pevně stojící a tím jsem upevňující. Upevním tvé zdraví, upevním každou funkci tvého těla, upevním i strukturu tvých vlasů nebo kůže. Udělej si nálev z mých lístků a omývej si jimi tvář nebo vlasy.
  • Najdeš mne všude tam, kde člověk zanechal svou stopu. Proto mne použij při jakékoliv civilizační neduze - při aleriích, nachlazeních, přesycení... Já v sobě nesu jednoduchost a přímočarost.
  • Pozoruj mé kořínky a nauč se propojenosti. Vše souvisí se vším, posílám je do daleka a v skrytu tvořím sítě. I kořínky ti nabízím jako čaj - podpoří tvé vylučování, uzdraví prostatu a povzbudí sexualitu.


Dnes ke mně promluvila ještě jedna typicky jarní rostlinka – bršlice kozí noha. Ale to nebylo na zahradě. Ráno v lese na procházce s haskounkem jsem se totiž nestačila divit, jak se to pod keři na kraji cesty už  zazelenalo. Chodím se tam na ni totiž už asi 3 týdny pravidelně koukat, protože když se pohne bršlice a začne očividně růst, tak je jaro opravdu tady.

I když bršlice taky ukazuje přebytek dusíku v půdě, na záhoncích ji kupodivu nemám. Ale vím o pár místech, spíš klidných a skrytých, kde se jí dobře daří.  Já ji mám moc ráda a to nejen na jaře. Mám ráda její květy, hodně se mi líbí ta jejich bílá dokonalost a jednoduchost. A velmi ráda zobu její lístky jen tak na osvěžení.

Proto pro mě bršlice rozhodně patří do dnešní předjarní trojky a chci ji také nechat přijít ke slovu.

 

Spojuji v sobě protiklady. Jsem plná překvapení. Jsem tam, kde mě nečekáš a jsem jiná, než očekáváš. Otevírám oči pro vidění drobných zázraků, otevírám tvou tělesnou schránku jaru, otevírám tvé uši jemné řeči rostlin.

  • Jestli jsi ochoten poslouchat, zavolají tě mé lístky jemným tichým hlasem a oznámí ti, že přišlo jaro a s ním i čas osvěžení. Když mě najdeš pod stromy a keři, nabízím ti své první lístky na osvěžení dechu a na dezinfekci tvých úst. Rozežvýkej jich pár a vychutnej jejich vůni, nech proudit takto obohacený vzduch do plic. Dýcháš zhmotnělé jaro!
  • Dones si mě do kuchyně a dej si mě jako čaj. Stejně jako je to s dechem, takto pošleš jaro do svých útrob a necháš moji sílu proudit a čistit.
  • Oslavme spolu jaro skvělým jídlem. Použij mě jako špenát nebo jako petrželku, zkus mě ochutnat v salátu nebo s tvarohem a bramborami na loupačku. Moje aroma je moje láska k zemi a lidem. Dávám ti ji ochotně a ráda - a s ní velikou spoustu vitamínů.
  • Později v roce vykvetu. Jestli jsi mě sbíral z jara, téměř mě nepoznáš. Ale jsem to pořád já, po vůni a chuti se najdeme. Bude mi ctí, když si pár mých bílých květů dáš do vázy, chci otevřít tvé oči pro jemnou a nenápadnou krásu.
  • Jestli ti náhodou bujím na záhonku, je to přesně to místo, kde chci být. Bojovat se mnou nemá smysl - a já ti nabízím sebe! Cokoliv jsi chtěl zasadit - já mám víc co dát. Víc vitamínů, víc divoké síly, víc ztělesněné odhodlanosti. Bude mi ctí a tobě ku prospěchu, když mě zničíš snězením 🙂


Tyhle tři vzácné poklady jarní zahrady (nebo přírody) jsou z jara přesně to, co potřebuje naše tělo. Každá má svůj styl a možná tě některá láká víc, než ty ostatní. To je v pořádku – nebo lépe řečeno, to je skvělé. To je přesně ono. Jestliže tě některá z těchto rostlinek oslovuje, tak si ji co nejdříve najdi.

Vezmi ji do dlaní a vzdej jí čest. To může být jen tichounké „děkuji“, nebo i jen láskyplná myšlenka. A pak si ji užij. Protože když tě rostlinka osloví, je pro tebe ta pravá a dá ti to, co hledáš.


Nakonec ještě jeden skvělý recept, ve kterém mohou své síly spojit všechny tři dnešní plevely  – a PLEVEL je zde prosím krásné slovo plné respektu 🙂 Takže bud’te jarně zdraví a dejte mi vědět, které rostlinky mluví s vámi, nebo které vás oslovily. A taky jak vám chutnalo!

 

Malfatti s bršlicí, kopřivou a pampeliškou

Pro 4 osoby budeme potřebovat:

 

1 kg čerstvých lístků bršlice, kopřivy, pampelišky (lze ale doplnit či nahradit špenátem, mangoldem, listy červené řepy, ředkviček nebo podobně)

1 středně velká cibule, jemňoučce nakrájená na kostičky

2-6 stroužků česneku, rozmačkaného

300 g suchého tvarohu (nebo koupíme 500 g normálního tučného a dáme na půl hodinky dobře okapat přes utěrku,můžeme i vymáčknout. Tím získáme také zhruba 300 g)

3 středně velká vejce

50 g čerstvě nastrouhaného parmezánu nebo peccorina

5 polévkových lžic hladné mouky

sůl, pepř, chilli, muškát podle chuti

ještě jednou 50 g čerstvě nastrouhaného parmezánu nebo peccorina a 50 g rozpuštěného másla 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  1. V hrnci s kapkou vroucí vody necháme listy bršlice, kopřivy, pampelišky nebo podobné zavadnout. Pak je vyjmeme, necháme zchládnout, důkladně z nich vymačkáme vodu a pak je nasekáme velkým nožem na co nejdrobnější kousky.
  2. Na trošince oleje nebo másla krátce podusíme cibulku a česnek, přidáme nasekané lístky, promícháme, odstavíme a necháme trochu ochladit.
  3. Tvaroh a vejce hladce umícháme, přidáme listy s cibulí a česnekem, 50 g parmezánu nebo peccorina a dochutíme solí, pepřem, chilli nebo muškátem. Pozor se solí, sýr už je dost slaný.
  4. Postupně přimícháme mouku. Těsto bude hladké a hebké. Nesmí být tuhé, ale ani tekuté. Případně bude mouky potřeba o malinko víc nebo míň, přijde na to, jak dobře byl vymačkaný tvaroh, zelené listy a jak velká byla vejce.
  5. Dvěma polévkovými lžicemi vypichujeme noky a narovnáme si je na pomoučený vál. Těsto postačí na 30-40 noků.
  6. Ve velkém a ideálně plochém hrnci dáme vařit vodu a na pánvi nebo pekáčku si rozpustíme máslo.
  7. Pomoučněnýma rukama noky trochu uválime a vaříme zhruba po 10 kusech najednou, dokud nevyplavou. Pak je vylovíme a udržujeme v teple na pánvi s rozpuštěným máslem.
  8. Posypeme nastrouhaným sýrem a servírujeme horké nejlépe s nějakým dobrým salátem.

 

 

Vaclava Preussl-Kroneberg
Naší vášní a našim posláním je již přes 10 let šetrné pěstování zeleniny, chov zvířat a zpracování vlastní úrody. Pomáháme každému, kdo v sobě ucítí touhu po návratu k přírodě, vydat se na cestu k soběstačnému způsobu života - a to jak prakticky, tak i na hlubší úrovni, protože tvá zahradla je zrcadlem tvé duše. Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.