… a taky spousta tipů k jejich pěstování
Jak se tak krásně říká: „Ten nejhloupější sedlák má největší brambory.“
Což mě uklidňuje – souzeno podle velikosti jsem spíš kandidát na Nobelovu cenu 🙂
Nevzdávám se ale naděje na fakt OBROVSKÉ brambory. Až po nahrání videa na youtube jsem si totiž všimla, že
- jsem hned v titulku vymyslela novou zeleninu – a to BRAMORY 😀 😀 😀
- … moje nové nejoblíbenější slovo (sotva jsem si uvědomila a zkusila se zbavit slova vlastně) je ted‘ takže – ale nepokoušejte se počítat, kolikrát to říkám 😀
- TAKŽE: prosím za prominutí, pořád ještě prostě nejsem ostřílená fimová hvězda 😀
Žert stranou: naše brambory nevynikají velikostí a ani výnosem ze čtverečního metru.
Co je na nich ale speciální je jejich chut‘ a taky barvičky, které stojí za to si „vychutnat“… Už jste někdy jedli fialovou bramborovou kaši?
TAKŽE dnes se ve VLOGU točí všechno kolem brambor. Dozvíte se v něm ode mne, dříve zaryté NEpěstitelky brambor:
- jak se to semlelo, že brambory přece jenom (nadšeně) pěstujeme,
- jak jsme jim letos vybírali a připravovali políčko – zde se s vámi podělím o několik důležitých zkušeností, na kterých může stát i padat úspěch při jejich pěstování,
- a taky vám představím 8 ozkoušených a osvědčených barevných odrůd PLUS jednu experimentální 😀
Jestli vás některá z představených odrůd zajímá blíže, zde je jejich seznam:
- Laura, Německo 1998 – červená slupka a žlutý vnitřek, odolná a výnosná, středně ranná
- Rosa Tannenzapfen, Anglie 1850 – růžovo-bílá, pozdní brambora, skvělá na skladování a velmi chutná
- Blue Danude, Wales 2009 – dekorativní temně fialová rostlina i brambora se světlým vnitřkem, ranná
- Heiderot, Německo 2017 – aromatická, máslová chut‘, růžová dužina, středně pozdní
- Kerkovské rohlíčky, Česko 1941 – delikátní, velmi odolná podlouhlá brambora, středně ranná
- La Ratte, Francie 1872 – oříšková chut‘, používaná ve špičkové gastronomii, podle mě prostě bomba, ranná
- Blaue Schweden, asi Bolívie, stará odrůda – tmavě modrá, uvnitř bíle mramorovaná, chutná středně ranná brambora
- Rote Emmalie, Německo 2012 – kořenitá chut‘, růžová brambora, středně ranná
- Schwarze Ungarin, Mad’arsko 1900 – krémovitá chut‘ a struktura, náš letošní experiment, který asi nebudeme opakovat – rychle se totiž rozvařuje
Když budete cokoliv chtít vědět důkladně, pište do komentářů nebo email. A samozřejmě taky kdyby vás do hloubky zajímal některý z prvků, o kterých se zmiňuji. Budu se těšit na vaše postřehy a zkušenosti!
Kde sezenu sadbu??